“Brouwer zijn in Algerije, dat is een zeldzame job.”, Maurits, Sales bij Alken-Maes

Maurits Van Dijk, General Manager bij Heineken

Na zes leerrijke jaren binnen het salesteam van Alken-Maes in België – drie jaar binnen out-of-home en drie jaar binnen off-trade – startte Maurits Van Dijk zes jaar geleden aan een buitenlands avontuur, dat hem van Congo-Kinshasa, over La Réunion, tot in Algerije bracht. Na dag één wist ik al dat deze ervaring iets heel […]

“Brouwer zijn in Algerije, dat is een zeldzame job.”, Maurits

Na zes leerrijke jaren binnen het salesteam van Alken-Maes in België – drie jaar binnen out-of-home en drie jaar binnen off-trade – startte Maurits Van Dijk zes jaar geleden aan een buitenlands avontuur, dat hem van Congo-Kinshasa, over La Réunion, tot in Algerije bracht.

Na dag één wist ik al dat deze ervaring iets heel speciaals ging worden. Als verantwoordelijke Sales, Marketing en Logistiek voor de zuidelijke regio van Congo-Kinshasa, leer je pas echt problemen oplossen. Logistieke problemen, IT-troubles, een bewegende politieke situatie… je komt er voor heel veel verrassingen te staan. Never a dull day, maar wel hyperleerrijk.

Na Congo-Kinshasa volgde een pitstop van enkele maanden op het hoofdkantoor in Amsterdam, waarna er een positie als salesdirecteur vrijkwam in La Réunion, een Frans departement in de vorm van een idyllisch eiland niet ver van Madagaskar. “La Réunion is een prachtig land met een zeer multiculturele bevolking én een zeer interessante geschiedenis. De populatie heeft er verschillende godsdiensten en etnische achtergronden, en iedereen leeft er harmonieus samen. Volgens de overlevering komt dat omdat het eiland geen inheemse bevolking heeft. Vóór de ontdekkingsreizigers in de 17de eeuw woonden hier geen mensen. Wat er ook van is, het was er geweldig wonen.

“Never a dull day, maar wel hyperleerrijk.”

Het prachtige aan bier is dat het toegankelijk is voor iedereen. Het is een ongelooflijk sociaal product én het zegt enorm veel over de samenleving waarin je het consumeert. In België wordt de helft thuis gedronken en de helft in de horeca. In Congo-Kinshasa drinken ze dan weer enkel op café of op restaurant. Bier, dat is muziek, dat is dansen, en dat is sociaal zijn. In Réunion kocht de bevolking onze producten vooral in de supermarkt, om het daarna samen, in grote groepen, in het weekend te consumeren op het strand of in de natuur. Er was zelfs een leuke term voor: ‘le picnic’. Algerije is dan weer een totaal ander verhaal. Omdat het hier niet evident is een alcohollicentie vast te krijgen, speelt maar een kwart van onze markt zich af in de horeca. De rest wordt thuis geconsumeerd.

In Algerije wonen voornamelijk moslims, wat de markt complexer maakt, aangezien ze meestal geen alcohol consumeren. De mensen waar wij ons op concentreren, zijn dus de niet-gelovigen, ongeveer 10% van de bevolking. Dat klinkt niet groot, maar toch is de markt bijna zo groot als die van België, Algerije heeft namelijk meer dan 44 miljoen inwoners.

Natuurlijk brengt dit uitdagingen met zich mee, vooral bij het rekruteren. Brouwer zijn in Algerije: dàt is een zeldzame job. We proberen zoveel mogelijk mensen op te leiden en halen ook talent uit het buitenland, maar het is niet altijd evident. Mensen willen hier niet altijd in de alcoholindustrie werken. De puzzel is soms complex, gelukkig kunnen we hem als team altijd leggen.

Mijn buitenlandse ervaringen zijn stuk voor stuk uniek en hartverwarmend geweest. Het positivisme, de veerkracht, het collectivisme en de solidariteit die ik heb mogen aanschouwen, werken enorm inspirerend. Ik ben ongelooflijk dankbaar voor al die kansen

“Bier is een ongelooflijk sociaal product én het zegt enorm veel over de samenleving waarin je het consumeert.

Maurits Van Dijk