Frequently asked questions

Nog een dorstje?

Nog meer weten over werken bij Alken-Maes? We serveren je graag onze antwoorden op de vaakst gestelde vragen.

Werken bij Alken-Maes

Internationale groep, dus internationale carrièrekansen?

Alken-Maes maakt deel uit van The HEINEKEN Company en dat biedt soms mooie, internationale carrièrekansen. Net zoals bij onze interne doorgroeimogelijkheden, bestaat ook hier geen Hap(kin)klaar carrièretraject. Toch zijn er sporadisch collega’s die gevraagd worden om internationale projecten te leiden of collega’s die doorgroeien naar het globale toneel. Niet dat we je graag zien vertrekken, maar het is iedereen van harte gegund!

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden?

Daar kunnen we Cristalhelder over zijn. Als het je ambitie is om als een raket van zero to hero te gaan, dan tap je best uit een ander vaatje. We zijn een lokaal bedrijf met zo’n 600 collega’s. Bescheiden in omvang en bescheiden in managementstructuur. We vinden hier geen C-level profielen uit voor de vorm en doorgroeien gaat hier heel organisch. Soms sneller dan verwacht, soms is het even langer wachten op je volgende kans. Switchen van bedrijfstak in je carrière? Dat kunnen we je zeker aanbieden. Van HR naar marketing, van sales naar finance of van technieker naar teamleider: al onze vacatures staan ook intern open.

Kan ik mijn talenten verder laten ontkiemen bij Alken-Maes?

Je talenten laten rijpen en tot hoge gisting laten komen, dat klinkt als Alken-Maes. Verwacht je zeker niet aan rigide opleidingsprogramma’s (niet echt ons ding), wel aan learning landscapes. Een fancy term om te zeggen dat jouw ondernemerschap en proactiviteit bepalen hoe snel je hier groeit. Leren doe je vooral on the job, bijleren doe je via opleidingen die aansluiten bij je profiel en interesses. Zin om Frans bij te leren om beter te kunnen communiceren met klanten en collega’s? C’est vite dans la sjakosse, quoi! We voorzien met plezier wekelijks lessen Frans voor jou. En voor ons.

Is er in mijn eerste week een opleidingstraject voorzien?

Met flipchart, lesgever en een kwartiertje pauze om de twee uur bedoel je? Nope, dat is niets voor ons. Hier duik je meteen in het schuimende Alken-Maesbad. Onze collega’s dienen als navigatoren of redders wanneer nodig, al zijn we er zeker van dat je beter zwemt dan je denkt.

Hoe ziet mijn eerste Alken-Maes-dag eruit?

Een adje voor de sfeer hou je misschien beter voor vlak na de uren, want je nieuwe leidinggevende neemt je mee op een rollercoaster door alle gebouwen, langs al je nieuwe collega’s en richting je nieuwe werkplek. Toch wat stressy, zo’n nieuwe plek? Al onze collega’s geven aan dat ze zich hier meteen thuis voelden, jij ongetwijfeld ook!

Waar kan ik allemaal werken bij Alken-Maes?

Je vindt ons in heel België. Niet alleen op café of in de voetbalstadia trouwens, zo ligt onze mouterij in Puurs, ons hoofdkwartier in Mechelen en liggen onze brouwerijen in Alken, Aubel en Asse-Kobbegem. Onze collega’s op de baan zien elke uithoek van ons Belgenlandje en komen zo in contact met talrijke boeiende horeca- en retailondernemers. Fan van je eigen vier muren? Een paar dagen thuiswerken is helemaal goed.

Wat vinden jullie belangrijk?

Stiekem zijn het onze klanten die bepalen wat wij belangrijk vinden. Zij willen enkel het beste, dus wij ook. We creëren hier kwaliteitsvolle bieren en ciders, bouwen hier aan sterke merken en zorgen voor een fijne experience over de hele lijn. Frisse ideeën om iets aan die drie voorgaande zaken te verbeteren, worden hier op gejuich onthaald. Je functietitel bepaalt trouwens niet wat je hier wel of niet mag zeggen, een goed idee is een goed idee.

Let op, want de mouwen opstropen bij Alken-Maes kan wereldwijde gevolgen hebben. We zijn namelijk lid van een grote familie (hoi, HEINEKEN!). Tegelijk zijn we ook apetrots op ons uitgesproken Belgisch karakter. Iemand zien genieten van een perfect getapte Cristal Xtra of een frisse Desperados op een festival, dat blijft voor ons de kroonkurk op het werk.

Hoe is het om te werken bij Alken-Maes?

Neem het diagonaal omgekeerde van saai en je komt uit bij Alken-Maes. Good times brewing is niet voor niets ons motto. We gaan hard op drive en passie, want onze bieren en ciders verdienen enkel de beste zorg. We werken hier samen om mensen samen te brengen, maar we blazen na de werkuren zelf ook graag uit met de collega’s. Bij ons krijg je vrijheid. Veel vrijheid. Aan jou om daar iets mee te doen. We houden niet van al te strakke jobomschrijvingen en rigide structuren, wel van vollenbak gaan voor the perfect serve.

Over solliciteren bij Alken-Maes

Zijn er bepaalde testen tijdens de selectieprocedure?

Geen nood, we laten je niet geblinddoekt onze merken uit een smaaktest halen. We voorzien geen standaard toelatingsproef maar afhankelijk van de job waarvoor je solliciteert testen we wel andere skills.
Voor sales- & marketingfuncties willen we graag jouw input en ideeën horen op een business case.

Solliciteer je voor een job in onze supply chain, dan volgt er een persoonlijkheidstest en een analytische test. Deze opdrachten zijn deel van het sollicitatieproces, dus laat je er alstublieft niet door afschrikken. Met enthousiasme en gezond verstand kom je hier al heel ver.

Moet ik een attest van goede zeden en gedrag meesturen?

Nee, dat hebben we niet nodig.

Is een medisch onderzoek altijd nodig? En hoe verloopt dat?

Werken bij Alken-Maes voelt misschien als topsport, maar we gaan je heus niet aan strenge medische tests onderwerpen. Vaak is een medische test zelfs niet nodig, enkel wanneer je tijdens je job in aanraking kunt komen met technische risico’s (dus vooral bij operationele functies) staat zo’n medische test op de agenda.

Kan ik voor meerdere vacatures tegelijk solliciteren?

Zeker en vast. Goesting is ingrediënt nummer één als je een positie bij ons wilt innemen.

Waar letten jullie op bij een cv of motivatiebrief?

Hou je cv kort, overzichtelijk en relevant. Toon ons zeker wie je bent buiten je professionele leven, maar hou het to-the-point.

Als je cv straf genoeg is, heb je geen motivatiebrief nodig. Maar die kan altijd wel helpen als we nog een beetje overtuigd moeten worden. Leg hier zeker uit waarom jij de perfecte brew bent voor de functie.

Kan ik al iemand spreken voordat ik solliciteer?

Daar hoort een eerste kennismaking voor, dus nee… Zit je met grote vragen over de inhoud van een openstaande vacature? Dan mag je deze zeker stellen via jobs@alken-maes.com.

Hoe verloopt het sollicitatieproces bij Alken-Maes?

Al is elk aanwervingsproces uniek, we volgen meestal volgende flow:
1. Je registreert je op onze jobsite en stuurt je applicatie in voor de functie die bij je past.
2. Onze recruiters bekijken je cv. Is er een match, dan volgt er een eerste (digitale) gesprek.
3. Goede vibe? Dan leggen we je sollicitatie voor aan je toekomstige leidinggevende.
4. Ziet die ook jouw potentieel, dan nodigt hij/zij/die je uit voor een tweede gesprek.
5. Als ook dit gesprek positief was, dan volgt er een derde ontmoeting. Nu met een extra stakeholder of leidinggevende erbij. Solliciteer je voor een functie binnen marketing of sales, dan krijg je tijdens dit gesprek ook een business case waarbij we graag jouw visie horen.
6. Ging dit allemaal vlotjes? Dan volgt er een contractvoorstel!

Hebben jullie tips voor mijn cv?

Een overzichtelijke cv, die in één oogopslag meteen het juiste gevoel meegeeft is goud waard. Toon ons wie je bent, waarom we je moeten aannemen en waar je je professioneel mee bezig hield de afgelopen jaren. Extra punten als dit betrekking heeft tot de vacature waarvoor je solliciteert!

Een stage of studentenjob vol good times brewing?

Hoe oud moet ik zijn voor een stage of studentenjob?

We hebben ondertussen dan wel 0,0% pintjes, het merendeel dat hier van de band rolt is toch wat straffer. Wil je bij ons starten moet je 18 jaar of ouder zijn, zo simpel is het!

Welke skills moet ik hebben voor een stage of studentenjob bij jullie?

Jongleren met drie volle glazen en Despacito fluiten op Desperadosflesjes zijn geweldige skills om te bezitten, maar geen must om bij ons te starten. Wel essentieel: een flexibele mindset, goesting om te werken en de nodige orde kunnen scheppen in de chaos. Je rolt hier namelijk binnen in een stevig bruisende, levendige werkplek. Helemaal je ding? Stuur je cv naar jobs@alken-maes.com.

Hoeveel stagiairs zoeken jullie?

14,3 stagiairs per boekjaar. Just kidding, we hebben geen vast aantal stagiairs. Veel belangrijker: is de klik er, want good times brewen zichzelf niet. Met klik bedoelen we: goesting om hard te werken én plezier te maken. We vragen je om minstens drie maanden met ons mee te draaien. Dat kan zijn bij marketing, maintenance, bij de ingenieurs in de brouwzaal, … qua stageprofielen zijn we zoals een frisse Strongbow: soepel en plezierig. Gewoon je stage-aanvraag insturen en wij zorgen dat het bij de juiste collega’s terechtkomt.

Welke jobs kan ik als student bij Alken-Maes doen?

In de zomer is het bij ons druk-druk-druk. Want de zomer is echt een bierseizoen, met dank aan festivals, terrasjes, bbq-feestjes… Onze taak: zorgen voor de juiste hoeveelheid frisse ciders, biertjes en Desperados om ieders dorst te lessen. Stagiairs zijn tijdens deze maanden dus meer dan welkom bij onder andere onze klantendienst, logisitiek en sales support.

Wie contacteer ik voor een stage of studentenjob bij Alken-Maes?

Stuur je aanvraag naar jobs@alken-maes.com, dan komt deze terecht bij onze HR-afdeling. Geen aparte dienst voor stagiairs of studenten, want elke werkkracht is een volwaardig onderdeel van de bruisende Alken-Maes crew.

Diversiteit op de werkvloer

Ik zit in een rolstoel, kan ik op elke locatie werken?

Ons hoofdkwartier in Mechelen is helemaal rolstoelvriendelijk. Helaas hebben we aan sommige andere locaties nog wat werk, maar we zijn ermee bezig. Het hangt dus een beetje af waar je solliciteert voorlopig. We hopen deze tekst snel aan te kunnen passen naar een volmondige ja.

Moet ik de Belgische nationaliteit hebben om bij Alken-Maes te werken?

Nee, non, nein, no … iedereen kan bij ons starten. Als onderdeel van de globale HEINEKEN Company zul je meer dan eens met een internationale collega moeten samenwerken.

Mag ik religieuze symbolen dragen op de werkvloer?

Mensen maken hier elke dag het verschil en dat kan enkel in een sfeer van openheid, respect en vertrouwen. Bijna plezier vergeten, maar here we are! Diversiteit zien wij als een verrijking, in al z’n vormen.

Hoe staat Alken-Maes tegenover diversiteit op de werkvloer?

Diversiteit is ons ding, dat zie je aan onze merken en dat voel je op onze werkvloer. Talent, drive en respect staan voor ons in steen gebeiteld. Je afkomst, geaardheid, fysieke status … maakt helemaal niet uit. Ons café is een inclusief café waar voor iedereen een frisse pint, al dan niet met alcohol, klaarstaat.

Je data en persoonsgegevens, veilig ingeblikt.

Wie is de Data Protection Officer bij Alken-Maes en hoe kan ik hem of haar bereiken?

Onze DPO is Wouter Vanspauwen en je kan hem bereiken via privacy@alken-maes.com.

Waar vind ik jullie privacy policy?

Die lees je hier!

Kan ik de gegevens die jullie over me bijhouden opvragen?

Ook al houden we van een troebel biertje van tijd tot de tijd, voor de rest zweren we bij transparantie. Je kan jouw gegevens op eenvoudige aanvraag bekomen bij privacy@alken-maes.com.

Hoe lang houden jullie mijn gegevens bij nadat ik gesolliciteerd heb?

De GDPR-wetgeving bepaalde geen specifieke termijn, maar zoals je al weet zijn we een menslievende bende: we weten dat privacy belangrijk is en we gaan je absoluut niet volspammen. We houden je gegevens een jaar bij. Zo kunnen we je bereiken als je de job hebt, maar ook wanneer we een andere functie hebben die bij je profiel past. Vink op je sollicitatieformulier zeker aan dat we je gegevens mogen bewaren, zo mis je geen enkele kans.

Vacatures

Vacatures

Vacatures

Vacatures

Vacatures

Vacatures

Vacatures

Vacatures

Vacatures

Vacatures

Zijn je vragen beantwoord?
Check onze dorstlessende jobs!