“Van de Berlijnse kunstgalerijen naar de bars-terrasses van Kinshasa: ik hou van deze rijke mix”, Marianne, Marketing bij Alken-Maes

Marianne Willems, Marketeer bij Bralima

Onderdeel zijn van de grote Heineken Company betekent een brede waaier aan internationale kansen, daarvan is Marianne het ultieme bewijs. Ze werd acht jaar geleden aangenomen in België, werkte twee jaar voor Heineken Germany en is ondertussen helemaal ingewerkt in haar nieuwe functie als Brand Portfolio Manager bij Bralima in Congo-Kinshasa. Een gesprek over Makemba, […]

“Van de Berlijnse kunstgalerijen naar de bars-terrasses van Kinshasa: ik hou van deze rijke mix”, Marianne

Onderdeel zijn van de grote Heineken Company betekent een brede waaier aan internationale kansen, daarvan is Marianne het ultieme bewijs. Ze werd acht jaar geleden aangenomen in België, werkte twee jaar voor Heineken Germany en is ondertussen helemaal ingewerkt in haar nieuwe functie als Brand Portfolio Manager bij Bralima in Congo-Kinshasa. Een gesprek over Makemba, respect en cultural agility.

Een internationale carrière is dé manier om mezelf zowel professioneel als persoonlijk te ontwikkelen. Als marketeer ben ik per definitie geboeid door mensen en culturele dynamieken. Aankomen in een nieuw land, de collega’s ontmoeten, de markt leren kennen, mezelf onderdompelen in de lokale cultuur en daarnaast een sociaal leven uitbouwen: interessanter kan het haast niet worden.

Congolezen zijn bij uitstek heel warme mensen. Leuke tijden vieren met collega’s, vrienden en familie, lekker eten delen en respect hebben voor elkaar: dat vat het helemaal samen. Ik ben ondertussen geïntroduceerd in de culinaire wereld van fufu, chikwangue en makemba, ik supporter vol passie voor Les Léopards tijdens de Africa Cup voetbal en op muzikaal vlak ben ik helemaal into de warme Kizombabeats. Om maar te zeggen, het bevalt me hier wel.

Dat goede gevoel heeft zeker te maken met Karolien Wouters, de marketingdirecteur van Bralima. Zij heeft me acht jaar geleden aangenomen bij Alken-Maes en vandaag werken we opnieuw enorm fijn samen. Het is inspirerend om te zien hoe zij haar strepen heeft verdiend als vrouwelijke directeur in een land waar nog zoveel patriarchale structuren heersen. De uitdagingen hier, en die zijn er zeker, bekijken we als kansen en samen met het hele team gaan we ze met een brede smile te lijf.

“Deze job wordt sowieso een van de meest leerrijke ervaringen van mijn leven, zowel op professioneel als persoonlijk vlak”

De naam Bralima klinkt hier, na 100 jaar, als een klok, maar dat betekent niet dat alles vanzelf gaat. De grootste uitdaging? Onze producten over heel Congo verdeeld krijgen aan een aanvaardbare prijs. Een ongelooflijk moeilijke klus gezien de uitgestrektheid van het land, de gebrekkige weginfrastructuur en bijbehorende logistieke issues. Daarnaast heeft de digitalisering zich nog niet voltrokken zoals dat in België het geval is. Als marketeer zie ik dat laatste als een geweldige kans, we kunnen hier echt nog een verschil maken.

Het merkenportfolio van Bralima bestaat uit lokale heldenmerken binnen zowel het bier-, beyond beer- en softdrinkssegment, aangevuld met Heineken uiteraard. De afzetmarkt is voor 99% out-of-home, Congolezen consumeren onze producten vooral in kleine, zogenaamde boutiques, in een bar-terrasse of bij een maman op de sofa. Die laatste categorie is werkelijk uniek, want je drinkt eigenlijk gewoon je biertje op de sofa bij een maman, waarmee je dan ook meteen een praatje kunt maken.

Zeggen dat ik energie krijg van deze job, is een understatement. De goede vibe onder de collega’s, het warme weer, het gevarieerde portfolio, de groeimogelijkheden … ik sta hier elke dag op met een glimlach.

Tokomonana!

Wat werkt in België, werkt niet noodzakelijk in Berlijn. Wat in Berlijn werkt, werkt niet noodzakelijk hier in Congo. Dat houdt het boeiend.

Marianne Willems