Bart, Productie bij Alken-Maes

Bart Durlet, Supply Chain Manager bij Alken-Maes

Vanaf dat hij de legale drinkleeftijd bereikt had, begon hij zijn eigen bier te brouwen in de keuken van zijn ouders. Ondertussen is Bart Durlet Supply Chain Manager van de Brassivoire-brouwerij in Ivoorkust. Een groeitraject bij Alken-Maes en Heineken, waarbij hij kon proeven van verschillende buitenlandse ervaringen, en nóg meer uitdagingen, brachten Bart en zijn […]

Bart

Vanaf dat hij de legale drinkleeftijd bereikt had, begon hij zijn eigen bier te brouwen in de keuken van zijn ouders. Ondertussen is Bart Durlet Supply Chain Manager van de Brassivoire-brouwerij in Ivoorkust. Een groeitraject bij Alken-Maes en Heineken, waarbij hij kon proeven van verschillende buitenlandse ervaringen, en nóg meer uitdagingen, brachten Bart en zijn familie naar het Afrikaanse continent.

Ik startte in 2008 bij Alken-Maes als Teamleader Brouwen, na mijn studies in biotechnologie te hebben afgerond. Als Limburgse jongen, met een enorme passie voor bier, was dit een beetje thuiskomen. Na enkele jaren bij Alken-Maes te werken, maakte ik mijn jongensdroom waar en startte ik een eigen brouwerij op, die ik enkele succesvolle jaren ook weer achterliet om terug te keren naar Heineken. Toen ik begon te reizen om brouwerijen wereldwijd te ondersteunen, groeide ook het idee van een permanenter buitenlands avontuur. Zo belandde ik een drie jaar geleden in Congo-Brazzaville, waar ik twee jaar als Brouwerijmanager aan de slag ging, alvorens de taak van Supply Chain Manager op te nemen in de Brassivoire-brouwerij in Ivoorkust.

Supply Chain Manager is een job met mooie kansen maar ook genoeg uitdagingen. Elke dag tour ik de brouwerij en hoor ik bij iedereen hoe het gaat. Daarna komen alle managers samen en geven we elkaar een update over hoe het gaat in hun respectievelijke departementen. Dit geeft meestal al aan of de dag een succes gaat worden of niet. De rest van de dag focus ik me op de volgende dag, week, maand en jaar. We proberen constant te verbeteren, en dat vraagt een duidelijke en niet-aflatende blik op de toekomst.

Als Supply Chain Manager ben ik naast productie, ook verantwoordelijk voor de logistiek en de aankoop van grondstoffen, iets wat in Ivoorkust nog net iets meer planning vraagt dan in België. Het Afrikaanse continent is ongelooflijk rijk aan grondstoffen, maar afgewerkte producten of halffabricaten zijn moeilijker te vinden. Deze moeten vaak geïmporteerd worden via zeecontainers, wat tot drie maanden kan duren. Zomaar snel een tekort oplossen, gaat dus niet. Goed vooruit kunnen plannen is echt een cruciale skill.

“Monsieur, vous avez l’horloge, nous avons le temps.”

Hier leer je dus je plan trekken. Elke dag heeft verschillende verrassingen in petto, wat vooruitdenken nóg belangrijker maakt, en goede resultaten behalen als team nóg wat zoeter. Ik krijg hier een heel mooie kans om mensen iets bij te brengen. Ivoorkust kent niet dezelfde educatiegraad als België. Onze werknemers leren het vak op de werkvloer en niet op een hogeschool of universiteit. We leren hun alles aan in de brouwerij, maar vaak kan je met kleine tips iemand al ver brengen. Mensen zien groeien en ze voorbereiden op de dag dat ik niet meer nodig ben, dat maakt me gelukkig. 

Natuurlijk komt de job ook met de nodige uitdagingen: Ivorianen beleven tijd helemaal anders dan Belgen, wat het op zakelijk vlak wel eens lastig kan maken. Een meeting wordt al eens ‘in de voormiddag’ gepland, zonder dat je goed en wel weet om hoe laat juist. Als stipte Belg kan je dan om 9u aanwezig zijn en nog een paar uurtjes moeten wachten. Eén van mijn werknemers legde het goed uit: “Monsieur, vous avez l’horloge, nous avons le temps.” Maar dat is natuurlijk ook de schoonheid van elkaar tegenkomen in verschillende culturen: door met mensen samen te werken, leer je veel van elkaar en groei je zelf ook als persoon.

Laat dat nu net hét credo van Alken-Maes en Heineken zijn. Mensen komen op de eerste plaats, en dat voel je, ook bij de voorbereiding op een buitenlandse kans. Je krijgt de nodige ondersteuning zodat je goed kan landen, eender waar je terechtkomt. Voor ik naar Congo-Brazzaville vertrok, kreeg ik specifieke taal- en cultuurlessen, ook op locatie van de plaatselijke bevolking. Ik leerde er de do’s en dont’s van het land, en hoe ik op een veilige manier mijn dagelijks leven kon leiden. Mensen staan centraal, en met de juiste begeleiding komt iedereen op hun poten terecht, dát is Heineken.

“Elke dag heeft verschillende verrassingen in petto, wat vooruitdenken nóg belangrijker maakt, en teamresultaten behalen nóg wat zoeter.”

Bart Durlet