“Een wijnkaart die perfect klikt met de signatuur van onze klant: beter wordt het niet.” Yasmine, Sales bij Alken-Maes

"Bij Amavins vloeien de passie voor wijn, klantbeleving en professionalisering samen"

Wist je dat we bij Alken-Maes naast award winnende bieren ook een brede selectie topwijnen en spirits kunnen aanbieden aan onze horecaklanten? Dankzij ons dochterbedrijf Amavins, met haar meer dan 400 referenties, vinden we altijd de perfecte pairing en de ideale apéro. We ontmoeten sales account Yasmine in brasserie Den Baron in Brecht voor een […]

“Een wijnkaart die perfect klikt met de signatuur van onze klant: beter wordt het niet.” Yasmine

Wist je dat we bij Alken-Maes naast award winnende bieren ook een brede selectie topwijnen en spirits kunnen aanbieden aan onze horecaklanten? Dankzij ons dochterbedrijf Amavins, met haar meer dan 400 referenties, vinden we altijd de perfecte pairing en de ideale apéro. We ontmoeten sales account Yasmine in brasserie Den Baron in Brecht voor een boeiend gesprek over wijn, non-alcoholische spirits uit Australië en de liefde voor het métier.

Gestart als sommelier

“Ik ben gestart als sommelier bij een aantal bekende gastronomische restaurants als ’t Zilte en ‘t Gebaar”, vertelt Yasmine ons. “De wereld van lekkere wijnen loopt als een rode draad door mijn carrière en de keuze om uiteindelijk na 15 jaar afscheid te nemen van de horecawereld als sommelier had vooral te maken met het uitzonderlijk zware werkschema. Nu, dat afscheid is eigenlijk nooit een afscheid geweest want vandaag werk ik nog steeds nauw samen met een heel scala aan horecaklanten. Zo zie je maar, de liefde voor de ‘t wereldje is gewoon te sterk.” (lacht)

Italië, Spanje, Frankrijk, Chili, Zuid-Afrika, Australië of Nieuw-Zeeland: het aanbod van Amavins leest als een reis rond de wereld. Dat biedt Yasmine en haar collega’s een breed spectrum aan smaken, wat uiteraard op bijval kan rekenen bij de horecaklanten én de drankencenters. “De 400 referenties geven ons een brede catalogus om uit te plukken. Of de klant nu een toegankelijke huiswijn wil die iedereen lust of een premium fles die perfect past bij hun signatuur: bij Amavins hebben we altijd een ideale fles in het aanbod”, voegt Yasmine nog toe.

De naam Amavins zelf refereert naar houden van wijn en hoewel de organisatie doorheen de jaren organisch gegroeid is tot een nationale speler, blijft de liefde voor het métier de basis. Dat geldt zeker ook voor Yasmine. “Nauw betrokken zijn bij mijn klanten, is volgens mij de sleutel tot succes. Zomaar een prijslijst doorsturen, daar maak je niemand enthousiast mee, toch? Wat wel werkt: samen op zoek gaan naar de juiste pairing, smaak- en prijsgewijs. Het gaat zelfs verder, ik wil ook weten of de levering op tijd gebeurd is en zo niet, ga ik zelf zoeken waar de motor even sputtert. Zo bouw je een vertrouwensband op met je klanten en dat is exact wat je moet doen als sales account. Dat houdt de job ook zo enorm boeiend, geen dag is dezelfde.”

Doorheen de jaren heeft Yasmine een aantal verschuivingen in de markt opgemerkt. Zo is de vraag naar non-alcoholische alternatieven en biologische wijnen enorm gestegen. “Bij Amavins blijven we niet op ons wijneiland zitten. Sowieso hadden we al een mooie selectie stille- en schuimwijnen, maar ondertussen hebben we bijvoorbeeld met Lyre’s een lijn gedistilleerde, non-alcoholische spirits. Stiekem hoop ik zelf nog een aantal interessante cool climate wijntjes toe te voegen aan het gamma.”

Ik geloof zelf enorm in biologische wijnen. De kwaliteit is top, maar je weet ook dat de bodem, de plant en dus bijgevolg je lichaam minder niet-natuurlijke bijproducten moet verwerken

Yasmine

Verjaardag vieren

In 2024 blaast Amavins 10 kaarsjes uit. De ambitie: steeds blijven verbeteren, zowel qua aanbod als qua service. Yasmine heeft alvast veel vertrouwen in de toekomst. “De collega’s bij Amavins zijn allemaal énorm gepassioneerd bezig met hun vak en daar ligt uiteraard de basis voor een smakelijke toekomst.”