Laura & Dauphine, Sales bij Alken-Maes

De insights van sales trainees Laura Richard en Dauphine Dormans

Met ons sales traineeship bieden we bij Alken-Maes een unieke manier aan om te groeien binnen onze organisatie: je start de eerste zes maanden in ofwel Out-of-home of in Off-trade en in het midden van het jaar maak je de switch. Ondertussen werk je nog aan een knaller van een zijproject en op het einde […]

Laura & Dauphine

Met ons sales traineeship bieden we bij Alken-Maes een unieke manier aan om te groeien binnen onze organisatie: je start de eerste zes maanden in ofwel Out-of-home of in Off-trade en in het midden van het jaar maak je de switch. Ondertussen werk je nog aan een knaller van een zijproject en op het einde van het traineeship bepaal je samen met onze salesteams jouw verdere parcours. We ontmoeten Laura Richard (24) en Dauphine Dormans (25) die midden in hun traject zitten en we peilen naar hun insights en toekomstvisie.

Laura: “Voor mij was het altijd een droom om te starten binnen de food & beverages sector en wanneer ik de functie van sales trainee zag voorbijkomen, ben ik er meteen voor gegaan. Als trotse Limburger die op een steenworp van de brouwerij in Alken woont, resoneerde het merk Alken-Maes enorm. Die lokale heldenstatus is een heel fijne toevoeging aan de job. Daarnaast is de aard van zo’n traineeship heel aantrekkelijk: eerst proeven van alle mogelijkheden binnen de salesafdeling en daarna geïnformeerd kiezen en groeien.”

Dauphine: “Ik heb al een eerste werkervaring achter de rug, maar ik was op zoek naar een traineeship. Waarom? Omdat dat een heel organische manier is om te groeien binnen een job én binnen een organisatie. Toevallig ben ik ook van Limburg, dus meewerken aan bijvoorbeeld ons Cristalleke, is een fijne persoonlijke missie. Daarnaast is het gewoon een sterk bedrijf met een prachtig merkenportfolio. Binnen een salesfunctie ga je toch ’t liefst de baan op met mooie producten.”

Laura: “Ik heb International Business gestudeerd in Maastricht, dus ik vond het ook belangrijk om binnen een internationale context te kunnen werken. Bij Alken-Maes heb je echt het beste van twee werelden: enerzijds heb je de lokale verankering, anderzijds ben je onderdeel van The HEINEKEN Company. De mogelijkheid om je zowel in te werken in de Belgische markt als eventueel later op het internationale niveau, bestaat hier gewoon naast elkaar. Voor iemand met een gezonde groeiambitie, a match made in heaven.”

Over de job

Dauphine: “Als off-trade salesvertegenwoordiger zit ik vier dagen per week op de baan en de andere dag zit ik op de bureau en werk ik aan een dataproject. Heel concreet ga ik aan de slag binnen de retail en zorg ik ervoor dat de producten van Alken-Maes in bijvoorbeeld de supermarkten, zo goed mogelijk naar voren komen. Daarnaast gaat het ook om promoties verkopen en de relaties met onze retailklanten versterken. Het fijne aan het dataproject, zonder in detail te gaan, is dat we de theorie meteen in de praktijk kunnen toepassen. Het dashboard dat we aan het ontwikkelen zijn voor de mensen in the field, kan ik meteen testen binnen mijn functie.”

Laura: “Drie à vier dagen per week ga ik de baan op en doe ik bezoeken aan horecazaken. Strongbow, Affligem Blond 0.0%, Desperados en Hapkin BIPA zijn momenteel mijn focusmerken en dat is een zeer gevarieerd portfolio, wat elk bezoek ook anders maakt. De manier waarop je binnenwandelt is altijd hetzelfde, de manier waarop je buitenstapt is altijd anders en dat maakt sales zo dynamisch. Zeker wanneer je een horecazaak binnengaat die nog geen klant is, dat is de echte uitdaging. Eén dag per week werk ik aan een strategische opdracht die we hopelijk binnenkort naar de praktijk kunnen omzetten, maar daarover kan ik nog niet veel kwijt. Wat ik wel wil aanstippen, is dat de mix tussen desk research en field research volgens mij helemaal klopt.”

“Het sales traineeship is de ideale manier om mezelf organisch in te werken bij Alken-Maes”

Dauphine Dormans

Dauphine: “Omdat ik al enige ervaring had, kon ik een beetje inschatten wat deze functie zou inhouden. Gelukkig is het nòg zoveel leuker dan gedacht. Sales is echt mensenwerk, je bouwt een vertrouwensband op met store managers en rayonverantwoordelijken en dat resulteert, hopelijk, in onze producten die shinen in alle supermarkten. Wat ik ook zeker willen aanhalen is de sfeer binnen het team. Ergens nieuw aankomen is altijd spannend, maar ik ben vanaf dag één enorm goed ondersteund en zo maak je natuurlijk bokkensprongen vooruit.”

Laura: “Ik wil het inderdaad ook nog graag even hebben over de werkcultuur hier, want misschien heeft dat me nog het meeste overhaald. Doorheen het hele proces, van eerste gesprek tot aanwerving, voelde ik mij oprecht op mijn gemak en dat maakt echt het verschil. Ondanks de grootte van de organisatie, hangt hier een heel familiale en fijne werksfeer. Eentje die mooi balanceert tussen ambitie, prestatie en plezier.

Mijn favoriete Alken-Maesproduct? De Hapkin BIPA, een klassieke IPA met een Belgische touch: ongefilterd, blond en subtiel hoppig dus bijgevolg je lichaam minder niet-natuurlijke bijproducten moet verwerken

Laura Richard